mapka Karlovarský kraj Ústecký kraj Hlavní město Praha Středočeský kraj Liberecký kraj Plzeňský kraj Jihočeský kraj Vysočina Jihomoravský kraj Zlínský kraj Moravskoslezký kraj Olomoucký kraj Královehradecký kraj Pardubický kraj

nebo vybírejte podle turistických regionů



Rozhledna Boubín

Hlasujte: nelíbí se milíbí se mi (+1)
Loading...
Orientační mapka výletu

Rozhledna se nachází na vrcholku hory Boubín (1362 m), což je jeden z nejvyšších a nejznámějších vrcholků Šumavy. Známý je především díky přírodní rezervaci Boubínský prales, která byla založena již roku 1858 a rozkládá se na ploše 666 hektarů. Rozhledna se nachází cca 20 km západně od Prachatic.

Pošlete nám na e-mail info@vlastiveda.cz Váš tip na prima výlet a vyhrajte každý měsíc trička!

V dřívějších dobách byl vrch Boubín zajímavý především pro zeměměřiče. Postupně zde stávaly minimálně dvě triangulační věže. Poslední zanikla v 60. letech minulého století a poté zde byla postavena vojenská pozorovatelna, která sloužila i jako rozhledna až do roku 1976. Na vrcholku naleznete i pamětní desku, která sem byl umístěna na počet výstupu pražského biskupa a její text zní: „Kardinal Friedrich Fürst von Schwarzenberg, 3. 8. 1867“.

Rozhledna je kontroverzní stavbou vyvolávající spory mezi příznivci i odpůrci. Z důvodu ochrany přírody byl dokonce podán i protest k Evropské komisi. Nepřímo se proti výstavbě vyjádřila i Správa CHKO, která navrhovala stavbu rozhledny mimo přírodní rezervaci.

Nápad na postavení rozhledny na vrchu Boubína vzniknul v roce 2002 od zástupců obcí sdružených v mikroregionu Horní Vltava – Boubínsko Hlavním cílem bylo zatraktivnit vrchol Boubína pro turisty, kterých je ročně desítky tisíc. Stavba probíhala od července do listopadu 2004 a nesměla být použita žádná stavební technika, pouze ruční mechanizace. Materiál byl dopravován na vrchol ručně, lanovkou, která byla postavena pouze pro tento účel nebo koňmi. Jedinkrát stavební firma zákaz porušila a použila bagr na speciálních gumových pásech pro vyhloubení jámy na hromosvod a pro zřízení staveniště na vrcholku. Ihned za to dostala pokutu 100 tis. Kč.

Rozhledna je 21 m vysoká a v této výšce se také nachází nezastřešená vyhlídková plošina. Vede na ni 109 schodů. Je postavena z impregnované kulatiny a je ukotvena na čtyřech železobetonových patkách. Stavba stála 3 mil. Kč. Slavnostně byla zpřístupněna 3. června 2005. Roku 2007 zde přibyl i dřevěný chodník se zábradlím, který zakončuje cestu na vrchol. Nabízí výhled na Boubínský hřbet, Vimperk, Prachatice, Temelín, Hlubokou nad Vltavou a za dobrého počasí i výhled na Alpy. Přístup vede po značených turistických stezkách – například z Kubovy Hutě, Včelné pod Boubínem, z Pravětína i Zátoně.

Rozhledna je volně přístupná.

Foto: Martin Čada. Děkujeme.


GPS souřadnice

48.9842352, 13.8209359 (latitude/šířka, longitude/délka)

N 48° 59' 3.24672'', E 13° 49' 15.36924''



Výlet - mapa okolí



Víte, že turistika spojená se zábavou je Geocaching?



Pridat.eu

Napište nám komentář k tomuto článku




Tipy na výlety v regionu